Жива библиотека

Пише: Ања Петровић

После летње паузе, били смо узбуђени да се вратимо активностима на Лединама. Дан пре овогодишњег повратка у клупе, увод у јесење акције и повод за поновно окупљање у комшилуку био је пројекат Жива библиотека.

Уз нашу подршку и у сарадњи са Школом, Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва и Центар за интерактивну педагогију упознали су наставнике/це, библиотекарке и ђаке са „живим књигама“ – младим Ромима и Ромкињама који су причали приче из својих школских дана. Један од примера прича можете да погледате овде.

„Читаоци“ су имали прилику да кроз разговор са „живим књигама“ сазнају како су се ови млади људи изборили са предрасудама и стереотипима када су били ђаци.

Намера ове активности била је оснаживање деце да потраже подршку када се суочавају са дискриминацијом, као и подизање свести о искуствима ромске деце у школском образовању и о важности подршке ученицима/ама из осетљивих група.

Подржали смо овај пројекат јер мислимо да је важно да знамо да нисмо сами када се суочавамо са неправдом, као и да постоје механизми којима имамо право да јој се супротставимо. Са друге стране, важно је и да учимо о искуствима оних који су изложени неправдама које можда нас не угрожавају директно. Тако градимо дубље међусобно разумевање, а то је важан стуб света у коме заиста живимо заједно.

2019-01-16T19:01:08+00:0011. 9. 2017.|