Урбано чвориште 02 – сцена – Радионица 01

Пише: Наталија Остојић

Фотографије: Иван Градишар

Почетком децембра наше урбано чвориште добило је нову димензију када нам се тим из Берлина придружио на дводневној радионици.

Када смо дошли до закључка да је један обичан круг са трибинама за седење све што нам је потребно да би учворили наше двориште, бина је била изванредан додатак употпуњавању атмосфере догађаја, учионице на отвореном, позоришта и наравно наше Школабораторије! Зато су нам срца била пуна када нам се јавио невероватан тим из Берлина који би желео да нам помогне у остваривању овог сна!

Са нама су интезивно размишљали и планирали како можемо направити бину у дворишту: Конрад Браун- урбани истражитељ и архитекта и оснивач платформе Open Berlin и независне истраживачке групе Hidden Institute; и Миодраг Куч – интердисплинарни уметник и урбани теоретичар који координише пројекте на ZK/U (Центар за Уметност и Урбанизам).
У оквиру овог центра у Берлину они истражују нове начине производње знања кроз призму критичке урбане педагогије, што нас је и довело до наше сарадње.

Промишљање једне једноставне а у исто време јако комплексне замисли као што је бина или сцена у многоме нам је олакшало истраживање које смо спроводили прошле године како у локалу тако и кроз низ дискусија са стручњацима у Гете Институту.
Кроз интезивних 2 дана рада закључили смо да нам је битно да укључимо у сваком кораку и комшилук, и школу и децу; да желимо да сцену оформимо око програма током целе године и да би она у својим модуларним деловима оживљавала на различитим странама на Лединама.
Да бих остварили ове циљеве решили смо да направимо другу радионицу са насељем и школом на којој би заједно са њима дошли до финалних одлука, јер како другачије!

Наше учворавање је кренуло са много идеја и маштања и драго нам је да неке од тих замисли ускоро постају и стварност!

Спремите се, јер представа ускоро почиње!!

2019-02-27T15:57:36+00:0027. 2. 2019.|