Нека бије, нека бије, лопта на месту није! … Данас 28. маја, широм света обележава се Светски дан игре, а за нас у Шкограду сваки дан је вредан да се прогласи светским и Шкоградовским! Живела игра!

Игром се живи, граде се другарства, кроз игру се учи, игром се ствара! Игра је некада лакша, а некада тежа, али у игри увек има места за још. 

Наш круг и наш Шкоблак проширио се и у њега су спремни и разиграни ушли партнери из Словеније – Пази!Парк, Хрватске – Креативни крајобрази, Црне Горе – Градионица и Албаније- Qендра Маррëдхëние, да са нама и са децом из региона, у нашем случају Ледина,  промишљају о вредности и значају игре, о месту на којем се она дешава и како то место изгледа, о добробитима које игра доноси деци.

У доба када смо више него икада време проводили у кући, стигао нам је позив да се удружимо и заједно са њима и децом осмислимо и креирамо нове отворене просторе игре на Балкану – нову дизајн праксу! Био је то позив, на који смо се радо одазвали и који нас је у време пандемије разиграо. Наш предлог пројекта препознат је у мору бројних пријава које су из Западног Балкана стигле на позив Креативне Европе, под називом RE:PLAY, што у нашем случају значи – Редизајнирање простора игре на отвореном са децом Западног Балкана. Овај дугачак назив крије четри добро познате речи – Хајде да се играмо! 

Данас на светски дан игре званично полећемо! Наше путовање биће разнолико и трајаће пуне три године. Важно је рећи да ће ове три године бити године учења кроз игру. Док се будемо играли истраживаћемо колико је игра важна, колико је неопходна и како да обезбедимо квалитетне просторе на отвореном да би се игра међу нама стварала, да би се обликовала, изнова осмишљавала, преносила са колено на колено итд. Промишљамо која је улога игре у свакодневници деце која живе у различитим, некада и веома тешким, животним условима, како игра чини њихово време испуњенијим.

Као и сваке године у Шкограду све ће се завртети на старом добром месту – на отвореној учионици на Лединама – током летње школе у јулу. Игром до слободе! 

2021-05-28T13:59:36+00:0028. 5. 2021.|