Школабораторија 001:

радионица #1

Пише: Јелена Јоксимовић

24. мај 2017, 13.00h, Библиотека ОШ „Влада Обрадовић Камени“

Ово је била прва радионица на којој се шири круг нас упознао са ширим школским тимом и када смо заједно почели да планирамо акције. Повезивали смо се као тим, креирали први материјал за просторне интервенције и планирали љетњу школу.

Најприје смо са гомилом балона припремљеним за прву активност радионице пошли до школе.. много заинтригираних погледа пратило нас је кроз насеље, као и питања шта се слави или продаје.. Поносно смо одговарали да идемо у школу, на радионицу. Јер градимо и славимо идеју да је ова Школа централно мјесто насеља..

Библиотека широм отворена, за пар минута сасвим шарена и испуњена балонима. Чини се да је таква и клима школе, шарена и отворена. Скупљамо се.. У школском дворишту турнир у малом фудбалу, шестаци побјеђују, у библиотеку редовно стижу поруке о резултатима. А пратимо и кроз прозор. Могли бисмо и да изађемо и навијамо.. али одустајемо од тога, има доста посла за урадити..

Почињемо радионицу.. Било нас је шеснаест: седам дјевојчица из шестог разреда; библиотекарке Наташа и Јасмина, главне школске чланице нашег тима; директорица Гордана и учитељица Весна, а из Шкогледа и Школе урбаних пракси Ања, Пеђа, Сања, Наталија и Јелена. Мира, Иван и Оља били су исписани и исцртани на балонима. На почетку смо причали приче о себи.. о томе како смо архиТЕТКЕ или како волимо да тумарамо, о мукама које имамо са браћом али и о нашој Предрагој браћи, како волимо библиотеку, читање и језике, како мислимо да никада нећемо завршити школу, волимо да снимамо и монтирамо филмове, како желимо бити глумице или како волимо да цртамо и осмишљавамо ствари, како сањамо школу.. градили смо тим који ће градити..

Пеђа прича о будућности, дугорочној и краткорочној.. Најприје нам слиједи планирање и извођење љетње школе.. Током школе скупљаћемо приче о насељу, комшијама и историји заједнице, а онда и креативно препричавати те приче.. Градићемо Мемоглед, просторну интервенцију на којој ћемо приче и испричати. Све је то припрема за отварање Битеф полифоније коју ћемо угостити на Лединама у септембру. Причамо како желимо да развијамо али и заговарамо школу као најважнију и највриједнију институцију у насељу. Желимо да што више дјеце пожели да иде баш у ову школу и да заједно изградимо нову школу.. Симболички али и стварно. Не знамо ни како ће изгледати та нова школа, али знамо од којих вриједности је градимо.. Они који су сада у шестом разреду извјесно ће највећи дио тог процеса изнијети са нама. Емотивно је.. овај план буди најбоље у сваком од нас..

Маштамо школу у сљедећем кораку, истражујемо шта радимо када смо у школи: мислимо, идемо у библиотеку, једемо, заљубљујемо се, играмо се, истражујемо, дијелимо, живимо… Потребан нам је простор, учионица која одражава све ове радње.. У групама мачки, лептира, кенгурки и пантерки правимо скице свега онога што наша школа може да постане и у шта да се развије: сцена, башта, отворени амфитеатар, парк са клупама, музика умјесто школског звона, библиотека на отвореном, читаоница и лежер учи(та)оница у којој има и ћилим и може лежећи да се чита, отворена учионица са стакленим кровом, или стакленим зидом који одваја зимску и љетњу учионицу, пространа кантина и кухиња да сви заједно кувамо – све то расте на папирима… Причамо о томе шта је могуће а шта не, како ће мјештани и мјештанке реаговати на неке промјене у школи или дворишту. Причамо о страху за безбједност дјеце и школске имовине. Знамо да ће све што радимо пратити и неке грешке и по који корак уназад. Знамо и да то што градимо захтијева вријеме, зато мање бринемо. Материјал за дизајн прве просторне интервенције се слаже, цртежи, кључне ријечи, описи..

План до краја школске године је осмислити љетњу школу школе. Модерираћемо је сви ми присутни, и разгласити је међу ђацима како би се што више њих пријавило за учешће. Разрадићемо је на сљедећим радионицама.

На балонима смо написали шта бисмо вољели да промијенимо – код себе или у школи. И онда смо те балоне пробушили. До сљедећих озбиљних прича и још озбиљнијих балона…

2019-01-16T16:31:57+00:0026. 5. 2017.|