Школабораторија 001: дан 7

Пишу: Дејвид Стенли, Наталија Остојић

Седми дан је већ ту.
За ових 7 дана ова деца су постала наша. Док посматрамо како се мењају из дана у дан, све је теже рећи да се ближи крај, али сви некако осећамо како је то заправо велики почетак!
И почело је….

Почело је кроз редовну заједничку активност, раШКибавање, где нам се придружила наша тршава пријатељица, инструкторка јоге, Марина Ристић. Од трчања и играња по дворишту ШКоле, наша деца су кренула да се крећу и окрећу наопачке. Па и тако је све кренуло наглавачке, маштали смо наопачке. Наопачке смо замишљали и сањали о тој ШКоли, летњој ШКоли, овој, оној и свакој другој ШКоли.
Док смо још били на окупу кренули смо да цртамо мапу насеља на табли како би лакше испланирали руту сутрашње велике шетње. Мапа какву је ми препознајемо и читамо, главни правци, парцеле и битни објекти њима су изгледали као обични квадрати и линије. Чим смо кренули да спомињемо локално познате ћошкове, у њиховим очима кренула је да се ствара позната слика Ледина.

Нову слику Ледина и њихове нове летње Школе деца су желела да покажу својој породици, пријатељима и комшијама. „СВИ СУ ДОБРОДОШЛИ!“, написала су деца у позивницама које су сами правили.

У другом углу наше Летње школе могло се чути „КАМЕРА, ТОН, ТИШИНА, АКЦИЈА“, а онда је кренуло маштање: „Ја сањам летњу школу да би спавали тамо 7 дана, и кад би устали ујутру би се разгибали и играли.“

У тајним одајама школе ДрамШКа екипа нам је стварала магичну сцифи ШКолу.

Уз помоћ магичног праха, пар кликова, чаробних речи и добре имагинације наша деца су полетела!
Летели смо кроз свемир, обилазили античке рушевине, свратили до Париза, слушали нашег омиљеног професора историје РобоШКота и тако трансформисали школу Влада Обрадовић Камени у школу „Камене Ледине“. Деца су ову нову школу описала кроз речи: „Наша школа је велика и дигитална али је место где смо сви заједно!“

Заједно смо се играли, маштали и стварали, заједно смо учили и градили нову школу, летњу школу 001.

Our kids by the end of the summer school gained basic and intermediate skills which would have took weeks to achieve. The enthusiasm and commitment to learning, experimenting with the cameras was outstanding. Some of the kids created photos which rivaled many skilled photographers and that was entirely down to unlocking the confidence and imagination within them. It is imperative for us to continue nurturing these kids to create and experiment, to tell stories, and send their ideas into the world.

Дан 7 завршио се са нестрпљивим ишчекивањем последњег догађаја, представљање наше летње школе насељу.

2019-01-16T18:37:40+00:0028. 6. 2017.|