Школабораторија 001: дан 5

Пише: Сања Милић

На Лединама врелац већ у 9 ујутру, али у школском дворишту пријатна хладовина и још пријатнија атмосфера. Има нових чланова како међу децом, тако и међу водитељима. Сви који немају симбол, добијају црвени беџ.

Почињемо са планирањем данашњег дана илуструјући га на сатници ручног сата. Разгибавање креће заједничком игром Између две ватре, одређивањем екипа, капитена, терена, правила. Одигране су чак две партије. Ко испадне са Симоном исписује слоган ГРАДИМО ШКОЛУ ЈЕР ШКОЛА ГРАДИ НАС на разним језицима – руском, немачком, италијанском, енглеском, француском, албанском, кинеском, грчком… За то време једна група девојчица са библиотекарком Јасмином смишља питања за интервју о Летњој школи.

Креће радионица У сусрет слављу, води Сања. Бубањ путује по кругу у коме свако добује свој ритам и представља се својим именом. Затим се извлаче картице са словима М, А, Ј, А, Б, Р. Делимо се у групе са тим словима и свака група смишља начин како ће се гласом и покретом представити осталима. Најпре се представља група Б, па А, Ј, Р, А, М. Следи честитање Бајрама који ће ноћас почети. Састављамо причу о Бајраму, тако што један започне, а неко други са …да и…настави. Читамо нашу заједничку причу.

Питање: А шта ћемо прослављати за 3 дана?
Одговор: Затварање Летње шкое.
Питање: како бисмо прославили тај наш заједнички празник?
Делимо се у две групе (оне од између две ватре). Једна има речи ГРАДИМО ШКОЛУ, друга ЈЕР ШКОЛА ГРАДИ НАС. Следи договарање око представљања група кроз мелодију, ритам, покрет (може у пару, тројци, бројалицом, брзалицом, мелодијом, ритмом, игром…да се каже брзо, споро, тихо, гласно, смешно, реповано…).

Следи представљање група. По повратку у круг један по један учесник покретом представља како се осећао у данашњој радионици и заузима положај у кругу. Следећи се надовезује на предходног и тако док се сви не представе у једној заједничкој залеђеној слици нове школе.

Након окрепљујуће паузе делимо се у три групе, које се са својим водитељима баве својим темама. Једни излазе у насеље вежбајући позивање комшија, познаника, рођака на свечаност у уторак, други певају Иљахије, трећи одговарају на писма другара из Европе о њиховим школама.

Следи договор о вечерашњој пројекцији филмова у акцији Поново ради биоскоп, као и договор о организовању сутрашњег одласка на концерт београдске филхармоније на Ушћу.

Поново ради биоскоп је окупио таман толико гледалаца да су сва места била попуњена. Било је мајки са малом децом, трудница, старијих другара, неких који су гледали кроз ограду, а неких који су гледали са друге стране платна… било је кокица, бомбона, грицкалица… и врло интересантних кратких филмова!
По први пут у насељу!

2019-01-16T17:31:35+00:0027. 6. 2017.|