Школабораторија 001: дан 4

Пише: Симон Марић

Четврти дан Школабораторије 001 почео је забавним разгибавањем у стилу “Леденог чике” у коме смо, након што смо се поделили у два тима, покушали да се дочепамо лоптице коју је противнички тим сакрио негде у дворишту.

Након пуно јурњаве, замрзавања противника и одмрзавања чланова сопственог тима, у дворишту школе придружила нам се специјална гошћа, композиторка Маја Боснић, која је одржала веома забавну радионицу прављења инструмената од рециклираног материјала са идејом подизања свести о важности рециклирања и очувању животне средине.

Свако је код куће морао да завири у подрум, на таван или неко друго скровито место и пронађе предмете од којих би могли да се направе импровизовани инструменти. Тако су се обичне пластичне чаше и флаше у трен ока претварале у звечке (испуњене пиринчем, каменчићима или гранчицама нађеним у школском дворишту), жичане инструменте (у комбинацији са гумицама за тегле), тимпане и тарабуке (када бисмо преко њих превлачили “кожу” од селотејпа). Поред тога, деца су претворила старе пластичне канте у бубњеве, гранчице у палице, а сламчице за сокове постале су трубице и фруле. Потом смо, са Мајом као диригентом, сви заједно извели мали концерт уз помоћ инструмената које смо претходно направили.

Након паузе за ужину, поново смо се поделили у четири групе као и претходног дана. Своје музишке, приповедашке, драмшке и мајсторшке теме наставили смо да разрађујемо кроз разговор о томе шта нас очекује на путу од куће до школе. Након тога, на белом платну са црвеним кругом у средини који је симболизовао простор школе, задатак чланова сваке групе био је да исцртају путање које свакодневно прелазе од куће до школе. На тај начин добила се једна велика колективна слика са испреплетаном мрежом различитих путева који воде ка школи, месту где се сви сусрећу.

2019-01-16T17:25:37+00:0026. 6. 2017.|