Шкоград у Бриселу

Пише: Ања Петровић

Фотографије: Соња Драговић

Из шареноликог тима Шкограда, двоје нас, Пеђа и ја, похађали смо 4Cities мастер програм урбаних студија. Током две године истраживали смо градове Европе кроз призме урбаног планирања, географије, социологије, економије, хуманистике и кроз призму највеће науке од свих, живота у њима.

Сва та искуства усковитлала су наше умове, помогла нам да шире сагледамо и дубље разумемо градске слојеве и процесе, од којих су нам многи раније били невидљиви. Ношени том енергијом, након студија смо потрчали назад у сусрет свом граду, Београду. Нисмо баш знали шта ћемо и како ћемо, али смо знали где идемо и зашто идемо. Кренули смо на Ледине јер смо тамо видели обрисе града будућности.

У међувремену наш тим је порастао и наставља да се развија. Радује нас то што Ледине и Шкоград постају део разговора у граду, ван града, па чак и врло далеко. Посебно нас је обрадовао позив колега са 4Cities програма да говоримо о Лединама и Шкограду у Бриселу! У оквиру Септембарског салона, догађаја који окупља студенте и алумнисте овог програма сваког септембра, добили смо прилику да проширимо вест о Школи, о Комшилуку, о експериментима, изненађењима, заједничком животу са децом, нади која се шири насељем. Искористили смо ову прилику да отворимо разговор о томе како би наш процес могао да се унапреди. Такође, позвали смо колеге у посету, на сарадњу и заједничко истраживање. Као одговор добили смо речи подршке, савете и чули смо искуства из других крајева света где неки други шаренолики тимови, заједно са Комшилуком, откривају невидљиве градове и чине их видљивим. Неки од студената чак су одлучили да направе истраживање о Лединама као студији случаја у својим мастер радовима.

Вест о невидљивим градовима се брзо шири.

2019-01-16T19:07:00+00:0020. 10. 2017.|