Шкоград на Флуиду – дизајн форуму

Пише: Ања Петровић

Уз подршку Гете Института (Goethe-Institut Belgrad) неколико дана смо провели на Флуид – дизајн форуму где смо са студентима/кињама и дизајнерима/кама делили искуства о улози дизајна у нашем ангажману на Лединама, могућности дизајна у зближавању школе и комшилука и дометима које он има у нашој свакодневници.

Прилика да учествујемо на Флуиду навела нас је да удруживање и стварање у нашем раду посматрамо и објаснимо као дизајнерски процес. Многи из нашег тима долазе из дизајну сродних дисциплина као што су архитектура и уметност, и дизајнерски приступ осмишљавању активности јесте један од важних метода нашег рада. Тако смо описали шта дизајн за нас значи у ширем смислу, да га видимо као процес интеракције са свакодневним, нераскидив од онога што нам се дешава пре и што долази после њега и илустровали смо га овако:

Време пре дизајна је време када се кроз истраживање трудимо да што боље разумемо свакодневницу са којом ступамо у контакт.

Сам процес дизајна, тј. осмишљавање и спровођење активности, видимо као процес трагања за новим идејама кроз активности. Тако, ако се поставимо према изазовима свакодневнице, дизајн видимо као позивање на заједничко стварање идеја кроз међусобно разумевање. Ако се поставимо према отуђености, дизајн видимо као прилику за рад на заједничким циљевима, као позив да се упознамо и енергију усмеримо ка стварању нечег новог и да са осећајем власништва над оним што смо створили инспиришемо осећај одговорности.

Дизајн видимо као веру у другог, са жељом да кроз тај процес инспиришемо једни друге на даља трагања у свакодневници која долази. Време након дизајна, када свакодневница настави да тече, гледамо са питањем: какви бисмо ми волели да будемо тада?

2019-01-17T11:25:10+00:0028. 4. 2018.|