Школабораторија будућности2019-01-15T19:05:17+00:00

Project Description

Школабораторија будућности

Покушавамо да осмислимо школу као централно место локалне заједнице јер верујемо да је образовање најбоље када је уроњено у живот и средину у којој се одвија. Школабораторија будућности је била серија три радионице-перформанса у којој су гости имали прилику да се упознају са Основном школом ”Влада Обрадовић Камени” на Лединама, као и са животом њених ђака који су у двочасовном перформансу отелотворили и заједно са гостима одживели своје снове. Виђени као настављачи ШК традиције, овим догађајем обележили смо 40 година од оснивања Драмског студија „Шкозориште“, из кога су проистекли бројни програми и пројекти драмских радионица и позоришта партиципације са, за и од деце и младих, као и Битеф Полифонија.

Школабораторија будућности имала је три часа од по 30 минута. На тим часовима снови ђака Школабораторије мешали су се са сновима гостију. Вођени идејом о школи као дому имали смо час Шкодом, час Шкњиготека представила је идеју школе као простора за развој екологије душе, док је школа као спој природних и друштвених наука изронила у стварност на часу Шкосмос. Између часова стигли смо да се укључимо у емисију ”Поштована децо” на Радио Београду 1 и пренесемо део атмосфере.

За госте ван Ледина организовали смо посебан превоз: на почетној станици аутобуске линије 71 на Зеленом венцу, попут Харипотеровског тајног колосека, 5. новембра тачно у 11 часова, госте је чекао аутобус са ШК ознаком, чији је компас био наштимован ка будућности. За улаз у аутобус, уместо карте, било је довољно мало воље и запитаности за наше окружење, као и спремност да се ступи у разговор са сапутницима и домаћинима. Подрудили смо се да, тако наштимована, вожња у будућност буде посебно пријатна. На крају вожње замолили смо госте да са нама пут наставе пешке. Тамо, на крају пута и почетку света, чекала нас је будућност.