Школабораторија 0022019-01-17T17:37:18+00:00

Project Description

Школабораторија 002

Од 8-12. августа 2018. године у дворишту ОШ ”Влада Обрадовић Камени” одржана је друга летња школа у организацији тима Шкоград- Школабораторија 002 (#ШК 002).

Овај програм намењен је пре свега деци Ледина, предшколског и основношколског узраста било да похађају или не похађају неку школу. Тридесетак деце је свакодневно учествовало на радионицама парципативног дизајна интервенција у школском дворишту кроз преиспитивање концепта игре, музике и учења. Кроз радионице са децом креирана је скица за интервенције на школском игралишту, као и за дизајн учионице на отвореном чија је изградња планирана у оквиру пројекта Урбано чвориште 2, у партнерству са БИНА и платформом Дељени градови, Креативни подстицај, програма Креативне Европе.

Циљ Школабораторије 002 био је да окупи грађане Ледина око идеје о унапређивању јавног простора, заправо њиховог заједничког места окупљања и развоја што јесте школско двориште. Зато је ове године у летњој школи учествовало и десетак одраслих, родитеља и комшија који су радили на развоју дидактичког зида за најмлађе људе Ледина, али и на оснивању тела које се радно назива комшијском скупштином.

Дидактички зид осмишљен је са младим мамама Слађом, Сандром и Иваном а направљен је од рециклираних материјала, све са циљем да понуди садржај који подстиче развој чула, логичког мишљења и моторике код млађе деце. Због свега тога Школабораторија 002 као кошница међугенерацијске сарадње и комшијске солидарности на просли доделе диплома постала је најужурбаније и најбучније чвориште Ледина.