Дан школе и дворишно окупљање

Пише: Мирјана Утвић

Крајем априла окупили смо се да прославимо дан школе. Унутар школе све је врило од узбуђења, деца свих разреда свечано обучена или костимирана извирала су са свих страна, и сусретала се унутар школских ходника. Исто тако са свих страна унутар насеља родитељи, комшије, баке, деке, сестре и браћа кретали су се и лагано навирали у сада свечано уприличену салу за физичко. Унутар сале све је спремно за изведбу представе, столица можда нема довољно за све, али нико не мари, сви су фокусирани на сцену. Програм је густ и у сваком сегменту програма, угледа се по једно или више познатих лица – Школабораната. Свако је део неке приче и сви су тако порасли од прошлог лета, неки се спремају за матуру, неки су прешли у више разреде, а неки су пошли у школу. Сада смо сви ту у још већем броју да заједно прославимо дан школе која је место окупљања читавог насеља.

Након приредбе у школском дворишту – месту где све почиње пре и завршава се после школе, нашли смо ново згодно место окупљања. За нас је ново, али за оне који ту чешће бораве свакако није. Зелени кутак на улазу тик уз ограду која прати Сурчински пут, одмах уз терен.Трава је свеже покошена, дрвеће згодно за верање, ми имамо мали сто са послужењем и свежом лимунадом и мноштво балона и папира.

Полако деца навиру пре свих, без устручавања, и акција почиње! Балони су убрзо испуњени речима о дворишту, неки су на дрвећу, родитељи и комшије су ту, разговарамо и најављујемо почетак новог циклуса активних разговора са планом да са сваком циљном групом (деца, школско особље и родитељи- комшилук) на специфичан начин и у специфично време, управо у простору дворишта забележимо и сазнамо нешто више о простору који сви они деле, на који начин све то функционише, када, са ким га користе, шта су недостаци и њихове потребе.

Прослава је била успешна и спремни смо за радионицу са децом из школе и комшилука!

2019-01-17T11:31:43+00:0029. 4. 2018.|