О нама2019-01-15T14:52:33+00:00

Укратко

Ми промишљамо однос школе и насеља на градској периферији и тиме желимо да допринесемо унапређењу квалитета живота у граду.

Комшијски

Заједно са децом, комшијама и особљем Oсновне школе „Влада Обрадовић Камени“ водимо разговоре и организујемо радионице у којима размишљамо, маштамо и заједно радимо да унапредимо комшилук Ледина.

Тимски

Шкоград је настао удруживањем три тима јесени 2016. године. Пронашли смо се у заједничкој жељи да промишљамо однос образовања и града и у вољи да истражимо тај однос на Лединама.

Шкоглед представља колективни друштвени ангажман са идејом о изградњи социјалног капацитета усмереној од грађана према друштву. Тим окупља стручњаке из области психологије, педагогије, уметности, дизајна, архитектуре и урбаних студија. Кроз трансдисциплинарни рад, тим настоји да открива и креативно тумачи урбане и образовне праксе и да их ставља у нове односе који имају потенцијал да позитивно утичу на квалитет живота у граду.

Школа урбаних пракси (Градска Герила) посвећена је грађењу дијалога и укључивању заједнице у процес развоја нових концепата заједничких јавних простора. Удружен на мастер студијама, тим је имао за циљ да тек стечени позив архитекте усмери ка промишљању окружења, његових промена, њихових агената, и (сопствених) улога у тим процесима. Од 2013. године ШУП истражује нове локалне праксе партиципативног дизајна кроз сусрете са грађанима, стручњацима, инвеститорима и градским руководиоцима.

Political Space Matters  је платформа за промишљање, промоцију и стварање политичких простора за грађане савремених урбаних средина, тј. свих оних места у којима грађани остварују своју политичку улогу у друштву. Тим базира свој рад на уверењу да градски простори за умрежавање сличних, али и конфронтацију различитих ставова, имају кључну улогу у демократизацији градова и унапређењу квалитета живота уопште.

Пишите нам на  zdravo@arhiva.skograd.org.

Радили смо и радимо са ЦЕДЕУМ – Центром за драму у едукацији и уметности, Гете институтом у Београду (Goethe-Institut Belgrad), Београдском интернационалном недељом архитектуре и платформом Градови дељења – креативни подстицај.