Играмо се… фестивала

Пише: Душана Николић

Позив за учешће на једном фестивалу, под називом Дизајн дистрикт, добили смо из Загреба. Викенд смо провели међу људима, углавном из сфере дизајна, у потрази за онима у којима препознајемо сличност у тематским оквирима, начину размишљања или методологији рада.

Део програма фестивала дешавао се у Старој војној болници у Загребу, по чијим ходницима и просторијама је било узбудљиво лутати и истраживати. Првог дана присуствовали смо дискусији о функционалној пренамени простора у граду, од јавног до приватног. На тај начин смо могли упоредити низ сличности између градова у којима живимо, процеса, и пракси у њима.

У оквиру програма Локални путеви другог дана имали смо прилику да са Тањом Вујасиновић из удружења „Пункт“ креирамо радионицу 1:1. Њихов пројекат „Град на други поглед“ се заснива на идеји о умрежавању уметника са ученицима средњих школа и факултета у промишљању града. Крајњи резултат изложбе су интерпретације града кроз видео пројекције, едукацију и активизам. Са овим удружењем смо поделили то о чему говоримо када кажемо Шкоград. Причали смо о Лединама, нашем упознавању, летњој школи и будућим плановима. Растали смо се, узајамно подстакнути за даљи рад, у нади да ћемо се сусрести у заједничким активностима. Размишљали смо како би спој уметности и активизма продубио и наш рад.

Иако смо кренули са мало већим очекивањима о самом фестивалу од оног осећаја са којим смо се вратили, пронашли смо позитивну страну у лекцијама које тек учимо са сваким новим искуством. Захвални на прилици да будемо једни са другима и неколико дана интензивно и промишљамо наш рад радујемо се повратку на Ледине.

2019-01-17T12:01:59+00:0019. 6. 2018.|